Борис Джонсън обяви сделката на Тереза Мей за Брекзит за мъртва

Борис Джонсън и Никола Стърджън

 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви сделката за Брекзит, договорена от предшественичката му Тереза Мей за мъртва. Той припомни, че тя на няколко пъти е била отхвърляна от британския парламент и според него сега Обединеното кралство има всички шансове да постигне ново споразумение с Брюксел.

"Ние искаме да заявим пределно ясно, че предпазният механизъм (за Северна Ирландия - б.р.) е мъртъв и трябва да бъде отписан. Споразумението за изтегляне (от ЕС, договорено с бившия премиер Тереза Мей - б.р.) също е мъртво и трябва да бъде отписано. Но има възможност за ново споразумение", заяви Джонсън по време на посещение в британска военноморска база в Шотландия вчера. Джонсън допълни, че Великобритания се нуждае от ново партньорство с ЕС, сътрудничество в сферата на сигурността, разузнаването, културата, науката и други. По думите му е необходимо ново търговско споразумение, което ще върне на Обединеното кралство контрола над законите и ще освободи страната от директивите на Брюксел.

При посещението си в Шотландия Борис Джонсън отхвърли възможността за нов референдум за отделяне на страната от Обединеното кралство след проведения през 2014 година. Тогава шотландците потвърдиха оставането във Великобритания.

"Такова нещо (референдум за независимост) се предприема веднъж през един човешки живот, веднъж при едно поколение. На тази база хората тогава дадоха гласа си и мисля, че ще бъде тотално погрешно да нарушим това обещание пред народите на Шотландия и Обединеното кралство и да правим нов референдум", подчерта Борис Джонсън.

Независимо при какви условия Великобритания ще напусне ЕС обаче, Лондон има подкрепа от страна на САЩ. Президентът Доналд Тръмп публично обеща „широкообхватно търговско споразумение“ и дори насърчи Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение, за да си спести 39 млрд. долара. А търговско споразумение със САЩ със сигурност ще компенсира евентуални загуби на британската икономика при Брекзит и дори ще се окаже печеливш ход за стимулиране на икономиката.

Също така спекулациите за срива на британския паунд за сега се оказват неоснователни:

Графика на курса на британски паунд графика през последната година
Графика на курса на британски паунд през последната година