Борис Борис Джонсън: Ако Брюксел не отстъпи, напускаме ЕС без споразумение

Борис Джонсън

 

Новият премиер на Великобритания Борис Джонсън е заявил пред лидерите на ЕС, че е готов да преговаря за условията по напускането на Съюза, когато евролидерите са готови да променят позицията си. В противен случай Обединеното кралство ще напусне общността без сделка, съобщава Ройтерс, като се позовава на говорителя на британското правителство.

Откакто пое поста министър-председател на Великобритания, Борис Джонсън разговаря с няколко от европейските лидери. "Премиерът изложи позицията си пред европейските лидери...че споразумението за напускане с предпазния механизъм не мина през парламента на три пъти. Следователно са необходими промени", коментира говорителят. "Премиерът би бил щастлив да преговаря, когато позицията се промени".

Брюксел обаче държи на становището си , че договорената с бившия премиер Тереза Мей споразумение е най-доброто, което може да се предложи и не желае промени.

Миналата седмица Джонсън проведе телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. И получи покани да посети двете столици. Лондон обаче вече обяви, че се подготвя приоритетно за „далечната перспектива“, както я нарече Борис Джонсън, да напусне ЕС без споразумение. Великобритания планира кампания с бюджет от милиони паунди с цел да запознае бизнеса и обикновените хора как да се подготвят за сценарий без сделка.

 

Тагове