Блогър в инвалидна количка е сред най-ярките критици на Путин

Александър Горбунов

 

Блогър в инвалидна количка е сред най-ярките критици на режима в Кремъл. Това е Александър Горбунов, който страда от нелечима мускулна атрофия и ще бъде прикован в своята инвалидна количка до края на живота си.

Репортаж за Горбунов пише репортерът от в. „Политико“ Виджай Махешвари, който се среща с блогъра дни след масовите протести заради ареста на разследващия журналист от сайта „Медуза“ Иван Голунов. Обвиненията срещу Голунов бяха по член от Наказателния кодекс на Русия, използван често от репресивните органи срещу опозиционери - за притежание на наркотици. След протестите, които безпрецедентно сплотиха журналистите в Русия включително тези от проправитествени медии, обвиненията срещу Голунов бяха свалени и той бе освободен.

„Руската дисидентска версия на Стивън Хокинг“, така журналистът от „Политико“  нарича Александър Горбунов. 27-годишният Горбунов пише с провокативния псевдоним СталинГулаг и има повече от 1 милион последователи в Туитър. Известният руски опозиционер Алексей Навални през 2017 година го нарича „най-важният политически колумнист в Русия“.

Горбунов пише в блога си анонимно в продължение на години. Той разкри само самоличността си през май, след като режимът в Кремъл атакува семейството му. През април полицията нахлу в апартамента на майка му в Махачкала, столицата на Дагестан, където е роден и израснал, преди да се премести в Москва преди повече от пет години. Властите обвиняват Горбунов в „телефонен тероризъм“ и твърдят, че от мобилния му телефон е бил подаден фалшив сигнал за бомба. Това принуди опозиционния блогър да разкрие самоличността си с надеждата, че популярността му ще разколебае властта в Кремъл да преследва него и семейството му. Тази стратегия засега работи, въпреки рестриктивните закони, приети през март, които третират критиката към властта като престъпление.

Горбунов не е участвал лично в протестите срещу задържането на Иван Голунов, като заявява, че неговата „демонстрация е в интернет“. Попитан дали се чувства в по-голяма безопасност след безпрецедентното освобождаване на репортера на „Медуза“ Иван Голунов, блогърът само свива рамене и се отпуска в инвалидната си количка. "Това беше малка победа за гражданското общество", признава неохотно той. "Но системата все още е същата и манталитетът на властите не се е променил."

Той посочва, че полицията е арестувала стотици и жестоко биела онези, които са участвали в демонстрация след освобождаването на журналиста. За бруталните действия на полицията Горбунов написа: „Типичен празник в Русия - затворнически микробуси, полицаи, арести“.

Горбунов не се смята за дисидент. Той търгува с криптовалути от московския си апартамент и се радва на добри доходи. Това не е често срещано в Русия, където повечето хора преживяват с по няколкостотин долара на месец. И все пак Александър Горбунов се чувства задължен да вдигне високо глава и да критикува яростно политиката на Кремъл, въпреки опасностите.

„Защо?“, пита го журналистът от „Политико“. Той се отпуска в инвалидната си количка. „Винаги съм се интересувал от политика, а СталинГулаг е блог, а не проект. Просто пиша за това, което ме тревожи за Русия. Ако всеки мълчи, тогава нищо няма да се промени".

 

 

Тагове