Съпругата на зам.-шефа на руската ВТБ с български паспорт без право на това

Вицепрезидентът на руската ВТБ Юрий Соловьов

 

Съпругата на вицепрезидента на руската ВТБ (Внешторгбанк) Юрий Соловьов – Галина Улютина, има български паспорт, без да има право на това, пише „Свободна Европа“. Тя е сред осемте чужденци, които са получили българско гражданство срещу инвестиции в България, но не са ги реализирали. Така на практика са получили българско гражданство без право на това.

Данните са предоставени на „Свободна Европа“ от неназовани източници от българското министерство на правосъдието. Официално министерството не отговаря на писмените запитвания на медията. Българско гражданство срещу ангажимент за инвестиции в страната са получили общо осем души – двама руснаци и шестима пакистанци. Съвместна проверка на ДАНС и МВР обаче показа, че такива инвестиции няма.

Проверка бе разпоредена от премиера Бойко Борисов в края на 2018 година, когато гръмна скандалът с продажбата на българско гражданство от Агенцията за българите в чужбина. В скандала бе намесено и името на вицепремиера Красимир Каракачанов, тъй като шефът на агенцията Петър Харалампиев е бил наложен на поста от ВМРО. Проверени бяха общо 40 000 души. Шефът на ДАНС обяви резултатите пред парламентарните комисии, натоварени да разследват скандала. Тогава, в началото на 2019-а, председателят на ДАНС Димитър Георгиев заяви, че се предприемат необходимите действия на тези осем души да бъде отнето българското гражданство, тъй като е получено неправомерно.

Проверката на „Свободна Европа“ през месец май обаче установява, че процедурата въобще не е стартирала. Оказва се, че в министерството на правосъдието не е получено официалното становище на ДАНС, задължително по закон, за да се придвижи преписката към вицепрезидента Илияна Йотова, която да подпише указ за отмяна на натурализацията. Репортерите установяват, че след като са обявили официално резултатите от проверката, от ДАНС са решили отново да проверят собствените си изводи. И на практика да саботират процеса.

Причините са странните маневри на ДАНС не са известни в министерството на правосъдието. Според източниците на „Свободна Европа“ обаче явно сред осемте, предвидени за денатурализация е попаднал някой, който се ползва със сериозни протекции, а от ДАНС са избързали да се похвалят и с резултатите от проверката си.

Според медията именно присъствието на съпругата на зам.-шефа на руската ВТБ Галина Улютина е причина за странните маневри на ДАНС. Тя е получила български паспорт със съдействието на бившия финансов министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев. Пред медията Милен Велчев потвърждава ролята си и твърди, че „всичко с инвестициите е наред“ и „те са реализирани в срок“.

 

 

Тагове