Хиляди грузинци атакуваха парламента в Тбилиси заради руски депутат

Хиляди гневни грузинци атакуваха парламента заради руски депутат

 

Хиляди гневни грузинци атакуваха сградата на парламента в Тбилиси заради руски депутат, държал реч от креслото на председателя на народното събрание, съобщиха информационните агенции.Руският депутат Сергей Гаврилов е бил начело на парламентарна делегация от Москва в международна асамблея на православието. Опозицията в Грузия организира мощен протест срещу посещението на руските депутати. Протестиращите обвиниха властта в Тбилиси и поискаха оставките на председателя на парламента Иракли Кобахидзе, министъра на вътрешните работи Георгий Гахария и директора на Службата за национална сигурност Вахтанг Гомелаури. Демонстрантите скандираха, че Русия е окупатор в Грузия и няма морално право да изпраща делегация в грузинския парламент, още по-малко да ръководи заседанието.

По време на протестите се стигна до сблъсъци с полицията. Униформените използваха сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат демонстрацията. В сблъсъците са пострадали десетки протестиращи.

Грузинският вътрешен министър определи протеста като щурм срещу държавната власт и призова демонстрантите да уважават държавните институции.

 

 

Тагове