Болтън: След Брекзит Великобритания ще стане по-силна

Джон Болтън насърчи излизането на Великобритания от ЕС

 

"Брекзит дава възможност на Великобритания да стане силна и независима страна, която ще има положителна роля в света и в НАТО", заяви Джон Болтън, съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп. Изявлението на Болтън е направено в интервю за британското издание "The Telegraph". По думите на Болтън САЩ подкрепят излизането на Обединеното кралство от ЕС. Той определи резултатите от референдума за Брекзит през 2016 година като „триумф на демокрацията“. Болтън посочи, че правителството на Великобритания трябва да изпълни волята на мнозинството британци и да напусне Европейския съюз.

Съветникът на Доналд Тръмп потвърди ангажимента на американския президент за сключване на търговско споразумение между двете страни, което да е взаимноизгодно. Според Болтън първата стъпка към по-близки отношения със САЩ е следващият премиер след Тереза Мей да приключи процеса по Брекзит и да договори такова споразумение. По думите му търговското споразумение със САЩ ще освободи Великобритания от регулаторните ограничения на ЕС.

Изявлението на Джон Болтън е дни преди официалното посещение на Доналд Тръмп във Великобритания. Преди срещата Тръмп изрази съжаление, че Тереза Мей не е послушала съветите му за споразумението с Брюксел за Брекзит. Посещението на американския президент във Великобритания е планирано между 3 и 5 юни. Тръпм заяви, че може да се срещне и с лидера на партията "Брекзит" Найджъл Фараж, както и с консервативния депутат Борис Джонсън - един от 11-те кандидати за поста на Тереза Мей като лидер на консерваторите.

 

Тагове