Бившият австрийски канцлер Шусел влезе в борда на директорите на руската Лукойл

Шусел по стъпките на Шрьодер - от канцлерство към руски компании

 

Бившият австрийски канцлер Волфганг Шусел влезе в борда на директорите на руската петролна компания "Лукойл". Информацията е публикувана на сайта на компанията.

Шусел е вторият европейски политик от такъв ранг, който става директор в руски енергиен гигант. През 2017 г. бившият германски канцлер Герхард Шрьодер оглави борда на "Роснефт". 74-годишният Волфганг Шусел бе предложен за нов член на борда на директорите на "Лукойл"  в началото на годината заедно с още трима души. Това е първата смяна на състава на борда на директорите от 2017 г. насам.

Шусел ръководеше Австрийската народна партия и бе канцлер в периода 2000-2007 г. След това той оглави базираната във Виена неправителствена организация "Диалог Европа - Русия", основана през 2011 г. В борда ѝ влизат известни руски олигарси като Пьотр Авен (банковата "Алфа груп"), Анатолий Чубайс (Руснано) и Олег Дерипаска (регистрираната в Базел група "Базовый элемент"), както и Франко Фратини (бивш еврокомисар и външен министър на Италия), Александър Квашневски (бивш президент на Полша) и Мати Вананен (бивш премиер на Финландия).

Шусел бе близо 20 години в управлението на Австрия, бил е министър на икономиката (1989–1995), вицеканцлер и министър на външните работи (1995-1999). Правителството му бе остро критикувано и подложено на дипломатически санкции от ЕС заради това, че Шусел включи в него крайно дясната Партия на свободата на Йорг Хайдер. След като изгуби изборите през 2006 г. той оглави парламентарната група на партията си, но бе принуден да напусне политиката след поредица от обвинения в корупция срещу министрите му.