Великобритания: Телевизия RT е руско оръжие за дезинформация

Руската телевизия RT вече има наложени наказания от медийния регулатор във Великобритания

 

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт обяви руската държавна англоезична телевизия за „оръжие за дезинформация“ на Кремъл. Речта му бе по повод Световния ден за свобода на медиите.

В изявлението си Хънт директно обвини Русия в "манипулиране на медиите и разпространяване на фалшиви новини". Той подчерта, че RT e ключова част от това. "Канали като RT, по-известен като Russia Today, искат зрителите им да смятат, че истината е относителна и фактите трябва да съответстват на официалните тези на Кремъл", изтъкна Хънт. "След като Русия извърши химическа атака в британския град Солсбъри миналата година, Кремъл излезе с над 40 отделни версии за този инцидент", посочи Хънт. "Русия опитва да разпространи по света оръжията си за дезинформация. Най-добрата защита срещу тези, които умишлено сеят лъжи, са независими и надеждни новинарски медии", допълни британският първи дипломат.

Неговият коментар бележи нова ескалация на упреците на британското правителство към руската телевизия. RT е обект на много разследвания от британския медиен регулатор Ofcom. Джереми Хънт уточни, че е в компетентността на Ofcom да реши дали руската телевизия трябва да бъде затворена. През 2018 година RT беше призната за виновна за седем нарушения на британския кодекс за телевизионно излъчване. Предаванията бяха излъчени след отравянето с бойно отровно вещество новичок в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Говорител на британския медиен регулатор потвърди неговата независимост от правителството и заяви, че все още не е взел решение за наказание. То може да е глоба или отнемане на лиценза на телевизията за излъчване в Обединеното кралство. Второто обаче се смята за много малко вероятно.

Коментарите на Хънт могат да изострят спора между Великобритания и Русия. Москва започна разследване на работата на Би Би Си в Русия, а RT оспорва в британските съдилища  решението на Оfcom.

 

 

Тагове