Сенатът на САЩ обсъжда законопроект за разследване на милиардите на Путин

Владимир Путин

 

Сенатът на САЩ ще обсъжда законопроект, който дава пълномощия на разузнаването да разследва личните финансови активи на руския президент Владимир Путин, както и на близкото му обкръжение. Целта е да се установят източниците на неговото богатство, което според експерти днес възлиза на около 120 млрд. долара. През 2007 г. руският политически наблюдател и публицист Станислав Белковский го бе оценил на 40 млрд.   

Законопроектът бе внесен в Конгреса на САЩ през февруари тази година и бе одобрен, предстои обсъждането му в Сената. Той е предложен от демократа Вал Демингс и републиканеца Елис Стефаник. Авторите на законопроекта отбелязват, че управляващите в Русия използват корупцията, за да запазят властта си и да отслабят демократичните режими. Според тях „най-добрият начин за неутрализиране на Путин и неговото обкръжение е да се проследят незаконните и засекретени финансови потоци, които финансират техните операции“.

Законопроектът възлага на американското разузнаване не само да установи източниците на личното богатство на Путин, но и да изясни кой от руските олигарси съдейства на тези корупционни практики, както и да установи кои са посредниците на финансовите операции, включително кухи фирми.

 

Тагове