САЩ спират да обучават турски пилоти на Ф-35

Ф-35

 

САЩ обмислят да прекратят обучението на турски пилоти за изтребителите от пето поколение Ф-35. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на двама източници. Причина за спиране на обучителната програма е напредъка в плановете на Анкара да купи руските зенитно-ракетни комплекси С-400 въпреки острите критики на Вашингтон.

Турция и САЩ спорят от месеци за сделката на Анкара с Москва. Според Вашингтон руските зенитни системи са несъвместими с отбранителните системи на НАТО и биха могли да добият информация за секретни технологии в американските изтребители Ф-35, които Турция също иска да купи. Анкара възразява, че това не може да стане и изрази готовност да съгласуват с Пентагона разполагането на С-400 на територията си. Турският президент Реджеп Ердоган заяви преди време, че сделката за руските ракети е финализирана. Очаква се доставката им да стане през юни.

Междувременно САЩ прекратиха доставките на резервни части за Ф-35 и обявиха готовност да изключат Турция от програмата за създаването на изтребителите от пето поколение. Според източниците на Ройтерс обаче все още не е взето окончателно решение по въпроса.

 

Тагове