Партия „Брекзит“ на Фарадж с два пъти повече подкрепа, отколкото лейбъристи и консерватори заедно

Само за месец партията на Найджъл Фарадж изпревари лейбъристи и консерватори

 

Новосъздадената партия на Найджъл Фарадж - „Брекзит“ се радва на двойно по-голяма подкрепа, отколкото двете основни британски партии – Консервативната и Лейбъристката, взети заедно. Това показва последното проучване на общественото мнение в Обединеното кралство дни преди европейските избори на 23 май.

Анкетата на Opinium, поръчана от „Обзървър“, сочи, че партията „Брекзит“ е на път да спечели 34 % от гласовете на британците. След нея е Лейбъристката партия с 21 на сто, а проевропейската Либералдемократическа партия е трета с 12 %. Консерваторите на премиера Тереза Мей се класират на четвърто място с едва 11 % подкрепа.

Партията на Мей има и други лоши новини от последното проучване. Отговорите на въпроса за кого биха гласували британците на следващите общи избори показват, че опозиционната лейбъристка партия води пред консерваторите с 28 срещу 22 процента. „Брекзит“ пък е само на процент от тях.

Найджъл Фарадж основа партията само преди месец с намерението да накаже политическия елит на Великобритания, обвинявайки го в предателство към гласувалите за Брекзит на референдума. Премиерът Тереза Мей води безуспешни преговори с лидера на лейбъристите Джеръми Корбин в опит да постигне сделка за Брекзит, която да бъде одобрена в парламента. След като стана ясно обаче, че такава сделка няма да има преди 23 май, по закон Великобритания трябва да вземе участие в европейските избори. Фарадж пък от своя страна обяви, че ако партията му спечели тези избори, трябва да участва в преговорите с ЕС за напускане.

След тежки разговори в партията си, Тереза Мей ще обяви оставката си следващата седмица, стана ясно от изявления на лидери на консерваторите.

 

Тагове