Над 60 арестувани, 3-ма в болница по време на протести срещу застрояване на парк в Русия

60 арестувани, трима са в болница след протестите в Екатеринбург

 

Над 60 протестиращи срещу застрояване на централен градски парк са били задържани в Екатеринбург. 21 от тях ще останат зад решетките между 2 и 10 денонощия. По време на протестите, продължаващи вече няколко дни,  властите изпратиха срещу демонстрантите полиция, гвардия и дори спецотряди на ОМОН. При сблъсъците с униформените има ранени, трима души са в болница.

Решението за застрояването на парка е от септември 2018 г. Планът предвиждал там да се построи църква. Голяма част от жителите на Екатеринбург обаче се обявиха против него. В избирателната комисия е внесено искане за провеждане на референдум, но тя е отказала.

Протестите започнаха в понеделник, когато около терена за бъдещия строеж се появиха заграждения. През следващите дни недоволството ескалира, провокирано и от мащабния отпор на властите. Събитията в Екатеринбург придобиха национална известност в Русия и бяха коментирани от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Според него действията на силовите структури са оправдани, защото по време на протестите е имало „провокации“. По думите му в Екатеринбург продължава разяснителната кампания, както и диалогът с несъгласните със строителството на новия храм. Песков отрече покрай изграждането на църквата в градския парк да се издигнат и други сгради. Думите му са в отговор на рускоезичното електронно издание The Bell, което цитира материали от обществените обсъждания. От тях става ясно, че проектът предвижда строителство на цели търговски и жилищни комплекси в съседство. Според изданието църквата „Св.Екатерина“ е проектирана като част от многофункционалния център River Youse с жилища, бизнес-офиси, фитнес-центрове и подземен паркинг. Проектът е разработен от компанията на уралски бизнесмени.

 

 

Тагове