180 журналисти от руския в. „Комерсант“ на протест срещу собственика - олигарх

Кремъл държи под строг контрол медиите в Русия

180 журналисти от руския вестник „Комерсант“ подписаха протестно послание срещу издателя – руския олигарх Алишер Усманов. „Собствениците унищожават една от най-добрите медии в Русия заради краткосрочни политически цели“, пишат в обръщението си към читателите журналистите. Протестът им е провокиран от уволнението на 2 техни колеги, заради статия за предстояща смяна в ръководството на горната камара на руския парламент. Това се казва в публикация от 17 април на репортера Иван Сафронов. Според неназовани журналистически източници председателката Валентина Матвиенко може да бъде заменена от шефа на външното разузнаване Сергей Наришкин. И двамата отричат и определят информацията като слух. Месец по-късно обаче Иван Сафронов и редакторът на политическия отдел на „Комерсант“ Максим Иванов вече не са част от екипа. Двамата твърдят, че са били принудени на напуснат. Ден по-късно вестника напускат всички журналисти от политическия отдел в знак на протест срещу отстраняването на колегите им. 

Заместник-главният редактор на „Комерсант“ Рената Ямбаева заявява, че уволненията са „пагубни за вестника и откровен натиск върху свободата на изданието“. По думите й решението за отстраняването на двамата журналисти е на собственика на вестника Алишер Усманов. Негов представител обаче отрича това и заявява, че „собственикът никога не се намесва в редакционната политика, нито пък взима решения кой журналист да бъде нает или освободен“.

Вестник „Комерсант“ има репутация на качествена медия и е известен с професионализма на репортерите си. До 2006 г. той е собственост на олигарха Борис Березовски, който обаче влиза в остър конфликт с президента Владимир Путин. Принуден е да емигрира и прекарва последните години от живота си в изгнание във Великобритания. През 2006 г. изданието става собственост на близкия до Кремъл олигарх Алишер Усманов. Въпреки декларациите му, че не се меси в политиката на вестника, събитията го опровергават. През 2011 година са уволнени двама журналисти заради критична статия по адрес на Путин. Сегашните уволнения потвърждават контрола върху изданието.

В класацията на „Репортери без граници“ Русия заема 149-о място по свобода на словото от 180 държави. Неотдавна президентът Путин подписа нов закон за ограничаване на свободата в интернет и засилване на контрола на Кремъл над медиите и социалните мрежи

Тагове