US сенатор: Ако Турция купи С-400, няма да има Ф-35

Ф-35

 

Съединените щати ще замразят доставките на американските изтребители Ф-35 за Турция, ако Ердоган наистина пристъпи към придобиване и разполагане на руската система за противоракетна отбрана С-400. Това заяви американският сенатор Робърт Менендес в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“. САЩ вече спряха доставките на оборудване за изтребителите от пето поколение заради сделката за руската система.

„Няма вероятност да имат Ф-35. Ще има санкции. Тази санкционираща дейност е валидна за всяка държава в света, включително за Турция“, заявява сенаторът. По думите му, ако С-400 е разположена до Ф-35, системата ще има възможност да наблюдава технологиите в него. „Това е невъзможно да се случи“ категоричен е  Менендес. Той отбеляза, че американските представители, които поддържат сделката за Ф-35 и смятат, че Турция все още е основен партньор на САЩ в региона, „са много ясни“. „Но това просто няма да се случи“.

Попитан дали би могло САЩ да преместят американските военни бази от Турция в Гърция, ако отношенията между Вашингтон и Анкара продължат да се влошават, Менендес отговаря, че не вярва това да се случи. Въпреки това, допълва той, САЩ ще направят всичко възможно да защитят националната сигурност, включително преместване на своите бази.

 

Тагове