САЩ спира доставките на оборудване за турските Ф-35

Турция получи два Ф-35 през 2018 година, но те може и да са последните

 

САЩ спират доставките на оборудване за турските самолети F-35. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на изявление на Пентагона. „Докато Турция не се откаже от закупуването на руски зенитни системи С-400,  поддръжката на бойната готовност на турските Ф-35 се прекратява“, заяви подполковник Майк Андрюс от Пентагона. Анкара получи първите два изтребителя F-35A през юни 2018 г., при заявени общо 100.

Това е първата конкретна стъпка на Вашингтон срещу плановете на Анкара да се сдобие с руските противоракетни системи С-400 след многократни предупреждения. САЩ ясно заяви, че руските системи не могат да се интегрират със системите на НАТО. Освен това ако Анкара разположи руските противовъздушни системи, Москва може да получи достъп до американските самолети и технологии на турска територия. В началото на март обаче турският президент Реджеп Ердоган заяви, че сделката за системата С-400 с Русия е приключена и няма да се променя.

Американската страна стигна по-далеч, като предупреди, че ако Турция въпреки всичко закупи С-400, Вашингтон ще преразгледа участието на Турция в програмата F-35. В нея участват няколко държави от НАТО. От Пентагона уточняват, доставките за Турция на оборудване за Ф-35 е свързано с необходимостта да се гарантира нормалното продължаване на програмата за производство на Ф-35, в случай, че Анкара излезе от нея. В Турция се произвеждат детайли за фюзелажа и корпуса, дисплеи за пилотската кабина. Според Ройтерс ако Турция напусне програмата, мястото й може да бъде заето от друга страна от НАТО.

 

Тагове