Гонят Ройтерс от Русия заради критични публикации

Разследване на Ройтерс показа как държавната петролна компания на Венецуела PDVSA е заобикаляла санкциите на САЩ с помощта на "Роснефт"

 

Руската компания „Роснефт“ ще се обърне към Федералната служба за сигурност (бившата КГБ) с искане да се забрани дейността на Ройтерс на територията на Русия. Изявление за това е публикувано на официалния сайт на компанията.  Повод за това са публикации, които разкриват как руската компания помага на Венецуела да заобиколи санкциите на САЩ от януари тази година. В материала на Ройтерс се казва, че „Роснефт“ изпълнява роля на медиатор между държавната петролно-газова венецуелска компания PDVSA и нейни клиенти.

В разследването на Ройтерс се разкрива как PDVSA е прехвърляла фактурите на свои клиенти в руската компания. В схемата участва и индийската компания Reliance Industries Ltd, която само за един ден през март тази година е купила от PDVSA 390 500 барела нефт, а това е 40% от общия венецуелски експорт за същия ден. Финансовият директор на индийската компания Шрикант Венкатачари е потвърдил пред Ройтерс, че дружеството му е купувало венецуелски петрол чрез руски и китайски компании. Според източник на Ройтерс част от парите се превеждали през руско-венецуелската банка Еврофинанс Моснарбанк, която също е под санкциите на САЩ от март 2019 г.

В официалното си изявление от „Роснефт“ наричат тези публикации „откровени лъжи“, а агенцията е наречена „псевдоагенция“. Според руската компания публикациите на Ройтерс представляват откровена дизинформация и целят да нанесат поражения на руската икономика.

В руското законодателство не съществува юридическа възможност за блокиране на чуждестранна медия на територията на Русия, твърди обаче директорката на Центъра за правна защита Галина Арапова. Според нея може да блокиран отделен текст, но не и да се забрани изцяло дейността на чуждестранно издание. „Ако не ви харесва някаква статия – подайте иск в съда, заявява тя. Говорителят на „Роснефт“ Михаил Леонтиев заявява в отговор, че става дума за национална сигурност, затова няма смисъл да се занимават със съда, а трябва незабавно да се отиде във Федералната служба за сигурност.

През март 2019 г. Руската дума прие закон за строг контрол над интернет, който позволява забранва за разпространение на недостоверна обществено-значима информация. Този законов текст позволява на Роскомнадзор да блокира публикации в медиите още на досъдебно ниво.