Секретен план на Лондон: критични три месеца при Брекзит без сделка

Тереза Мей с минимални шансове да прекара споразумението си с ЕС през британския парламент

 

Секретен документ  на британското правителство, огласен от „Гардиън“, предупреждава, че първите три месеца след излизането на страната от ЕС без сделка ще бъдат критични за Острова. В този период доставката на храна, лекарства и осигуряване на транспорт ще бъдат от изключително значение. За това е необходимо държавните агенции и служби да работят без прекъсване, при това за продължителен период от време. Планът за непредвидени обстоятелства в случай, че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение, вече е бил разпратен до висши държавни служители.  Документът предвижда създаването на оперативни центрове, които да се финансират от съществуващите бюджети. Допълнителни 58 милиона лири са били отделени за подготовка на хаотично напускане на Общността.

Ръководството също така предвижда малко известна подкомисия по въпросите на борбата с престъпността и търговската готовност да поеме широки правомощия за налагане на спешни мерки като регулаторни съкращения или мобилизация на армията.

Преди дни Европейският съюз даде допълнителен срок на Великобритания – до 12 април, да приеме сделката, договорена от премиера Тереза Мей. Ако не я одобри, за трети път, да посочи какво възнамерява да прави, но крайната дата за напускате, със или без сделка, е 22 май, категорични са евролидерите.

В същото време стана ясно, че споразумението за Брекзит, договорено от Мей, има много малки шансове да мине в британския парламент. Скептично по въпроса се изказват дори членове на правителството на Тереза Мей. Според Крейг Маккинли в изказване пред ирландската телевизия RTE, одобрението на сделката в британския парламент „е много, много малко вероятно“.

 

 

Тагове