Послание към Русия: САЩ разположи стратегически бомбардировачи в Европа

B-52

 

Шест стратегически бомбардировачи Б-52 на военно-въздушните сили на САЩ са разположени в Европа за участия в учения с партньори от НАТО. Това се разглежда като силно послание към Русия, която отбеляза петгодишнината от анексирането на Крим, отбелязва Си Ен Ен.

Самолетите и поддържащата техника от Луизиана са пристигнали във военна база в Англия в края на миналата седмица. Те вече участват в различни тренировъчни мисии.

От ВВС на САЩ уточняват, че четири от бомбардировачите са провели полети над различни части на Европа, включително и над Норвежко, Балтийско и Средиземно море.

Бомбардировачи от военновъздушната база "Андерсън" в Гуам и разположените в Англия стратегически самолети едновременно са провели тренировъчни полети над Индо-тихоокеанския регион и Европа. Американски бомбардировачи са летели на север до зона, в близост до Русия, поясняват от армията на САЩ. Според Пентагона съвместните полети демонстрират ангажимента на САЩ към съюзниците и партньорите чрез глобално дислоциране на въоръжени сили.

Б-52 влиза на въоръжение във ВВС на САЩ през 50-те г. на миналия век. Те са проектирани като далекобойни, междуконтинентални ядрени бомбардировачи, които могат да нанасят удари дълбоко в територията на Съветския съюз. Най-новите Б-52 са на въоръжение от 1962 г. След края на Студената война самолетът е модернизиран с прецизни бомби, електроника и високотехнологични сензори.