Официално: Тръмп не е бил в заговор с Русия

Разследването на Робър Мълър оневини президента на САЩ за връзки с руснаците

 

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър, който в продължение на две години разследваше руското влияние на президентските избори в САЩ, заключава, че няма доказателства за сговор между екипа на Доналд Тръмп и Москва.

Според главния прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар, който първи получи доклада на Мълър, в него няма никакво деяние, което би могло да предизвика съдебно преследване срещу Тръмп заради възпрепятстване на правосъдието.  

Основните изводи в доклада на Робърт Мълър:

 

    - Не съществуват елементи, доказващи сговор или съгласуване между предизборния екип на Доналд Тръмп и Москва за влияние върху резултатите от президентските избори в САЩ през 2016 г.

    - Няма основание да бъдат препоръчани нови обвинения, освен предявените на 34 души, преследвани съдебно до днес, шестима от които са приближени на Тръмп и са осъдени.

    - Руснаците са предприели действия с цел оказване на влияние върху резултатите от президентските избори през 2016 г. Те са водили кампания в социалните мрежи с цел дезинформация и всяване на разделения сред избирателите и са извършили пиратски атаки в компютрите на ръководители на Демократическата партия и предизборния екип на Хилъри Клинтън, за да разпространяват злепоставяща информация за кандидатката за президент на демократите.

    - Няма окончателно заключение за възможно възпрепятстване на правосъдието от Доналд Тръмп, който през май 2017 г. уволни шефа на ФБР Джеймс Коми. По този въпрос според резюмето на Бар Мълър пише: "Макар да не стига до заключението, че президентът е извършил престъпление, докладът не го оневинява".

Велик ден за Америка, Доналд Тръмп и президентската администрация. Така вицепрезидентът Майк Пенс коментира последните събития. Според него думите на самия президент са били потвърдени, а безпочвените обвинения на демократите - отхвърлени.

От Белия дом заявиха, че заключенията "напълно оправдават президента". Това се казва в изявлението на говорителя Сара Сандърс.

Адвокатът на Тръмп Рудолф Джулиани определи заключенията като "пълна победа" и настоя за проверка, която да установи кои са отговорните да се стигне до това 2-годишно разследване, което струва 40 млн. долара.

Говорител на Белия дом обаче каза, че президентът няма намерение да поиска главният прокурор да започне разследване срещу политическите му опоненти.