Брюксел подкрепи Гърция в спора с Турция за морските зони

 

Гърция получи подкрепа от ЕС срещу турско-либийския меморандум за морските зони. Новината бе обявена от гръцката преса със суперлативи.

Майк Помпео в Гърция: Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажи

 

Не можем да позволим на никого да извършва незаконни сондажни дейности. Това заяви в Гърция държавният секретар на САЩ Майк Помпео на среща с министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас. Двамата подписаха подписаха Протокол за изменение на вече съществуващото Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и САЩ от 1990 г.

Лявата СИРИЗА раздавала златни пенсии по 24 000 евро месечно

 

Новото гръцко консервативно правителство на Кириакос Мицотакис обяви, че спира шокиращо високи пенсии, които лявата СИРИЗА е раздавала на избрани хора. Мнозинството от гръцките пенсионери са шокирани от новината, пише изданието „Български новини“.

Крайнолявата Сириза разгромена на изборите в Гърция, Мицотакис поема властта

 

Лидерът на дясноцентристка партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис е новият премиер на Гърция, след партията му разгроми на изборите в неделя управляващата крайнолява коалиция Сириза на Алексис Ципрас

Тагове

САЩ планира да увеличи военното си присъствие в Гърция

Началникът на Обединените генерални щабове на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че САЩ ще увеличат допълнително военното си присъствие в Гърция, пише електронното издание Military Times.

За сега няма конкретни планове за нови военни бази, но се разглеждат варианти за разширяване на двустранните учения между двете страни, както и увеличаване на американските кораби и самолети.

До две години България ще може да получава газ от Азърбейджан

 

На границата между Гърция и Турция успешно са свързани Трансадриатическия газопровод (TAP) с Трансанадолския газопровод (TANAP), предаде БТА.

Тази връзка е част от реализацията на азърбейджанския газов проект "Южен газов коридор", който се състои от няколко съоръжения - в Каспийско море, в Южен Кавказ и Турция. По него ще се транспортира природен газ от находището "Шах Дениз II" в Каспийско море към Турция и оттам - към европейските пазари.

"Германският модел" поляризира еврозоната - в Германия растат приходиде, в други страни растат дълговете

 

Европейските лидери празнуват края на кризисната програма на свръхзадлъжняла Гърция. След няколко години дълбока рецесия и три спасителни програми Атина вчера официално напусна опеката на кредиторите си - еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) - и отново започва да се финансира сама на пазарите.