Италия очаква свиване на БВП от осем процента

Италия

Италия е изправена пред рецесия след мерките, които беше принудена да предприеме заради пандемията от COVID – 19.

От 10 март италианците са блокирани в цялата страна, а от 22 март по-голяма част от производството е спряно. Смъртните случаи в страната са 28 000.

Италианското правителство се опасява, че блокирането на икономиката може да предизвика  свиване с повече от 10 процента на брутния вътрешен продукт (БВП) през тази година.

От миналата седмица мерките са леко смекчени и на бизнеса е позволено малко по малко да започне отново работа, но въпреки това икономическата активност остава изключително ограничена.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви пред парламента в четвъртък, че правителството преразглежда икономическата си прогноза с бюджетен дефицит, увеличен с 55 милиарда евро и серия от мерки за помощ, в които  са включени 25 милиарда евро за заетост и подкрепа на доходите и 15 милиарда евро за бизнеса.

В новият бюджет се прогнозира свиването на БВП от осем процента, но Конте предупреди, че ако въздействието на вируса продължи, рецесията може да достигне до 10 процента от БВП. Италия е третата по големина икономика в еврозоната.