Джузепе Конте призова Германия за по-голяма солидарност

Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте призова Германия към по-голяма европейска солидарност за  преодоляване на пандемията, предизвикана от коронавируса.

Според Конте солидарността трябва да се изразява в един общ план, който да е твърд и прозрачен и да гарантира на участващите страни, че същността на този един съюз не се изразява в това по-богатите да плащат на по-бедните.

Италия е една от най-засегнатите от пандемията страни в Европа, следвана от Испания. Двете страни изпитват финансови затруднения за преодоляване на здравните, икономическите и социалните последици от кризата и настояват за по-голяма финансова подкрепа от ЕС.

Заедно с Франция те поискаха споделяне на дълга в еврозоната под формата на "корона облигации", което беше отхвърлено от Германия и Нидерландия.

Италианският премиер подчерта, че ЕС се нуждае от стратегия за икономическо възстановяване и всяка една страна членка трябва да даде своя принос без изключение. "Ако сме един съюз, сега е моментът да го покажем", каза Конте. 

Конте определи COVID-19 като цунами, което, подобно на война, оставя икономиите в руини, а хората - с травми. “Целта в тази ситуация е всички заедно да излезем от нея възможно най-бързо по-силни и по-единни”, каза той.