Матео Салвини: "След победата над COVID-19, довиждане ЕС, без дори да благодарим"

Италия знаме

Най-силно засегнатите от новия коронавирус европейски държави Италия и Испания заедно с още седем страни членки внесох молба за обединяване на заемите чрез „корона облигации“, които биха смекчили икономическия удар от мерките срещу пандемията.

Предложението за съвместен икономически отговор на коронавируса в ЕС обаче не се хареса на лидерите на Германия, Нидерландия и някои други страни от  Северна Европа и в заключителната декларация на срещата на върха в четвъртък вечерта се казва, че финансовите министри от еврозоната ще имат на разположение две седмици, за да предложат други варианти.

Предпазливостта и отлагането на решения за нови финансови инструменти необходими за справяне с кризата отприщиха масова критика в Италия срещу Европейския съюз.  Вестници, политици и длъжностни лица нападнаха увъртанията на някои страни членки и европейската политика като цяло.

„Европа отново доказа, че не е тук. Няма стратегия...Скандално е, че някои си мислят, че това е само италиански проблем.“, заяви президентът на италианския регион Венето - Лука Дзая пред местна телевизия. 

Италианският ежедневник “Corriere della Sera” пише, че министър-председателя на Италия Джузепе Конте е  помолил европейските си колеги за две неща: „единство и бързи действия“, но не е получил нито едното. „Ако ЕС не е съгласен, тогава европейският проект е приключен“,се казва в изданието.

Друго авторитетно издание “La Repubblica” озаглави своя статия на първа страница „Отвратителна Европа“.

„Предпазливостта, проявена от северноевропейските страни, подчертава дългогодишното им нежелание да позволят на южните страни с по-слаба икономика и по-висок дълг да наложат исканията си за обединен публичен дълг в еврозоната“, коментира „Франс прес“.

Антонио Таяни, който беше председател на Европейския парламент също разкритикува страните, които блокираха по-решителните мерки от профила си в „Туитър“. „Докато ние умираме и икономиката ни се срива, решенията се отлагат с две седмици...Мазохистичният егоизъм на твърдоглавците е късоглед и опасен за всички “, написа той. 

Външният министър Луиджи Ди Майо също изрази подкрепата си за премиера и заяви пред телевизия RAI 1, че ако Европа иска да използва старите финансови инструменти, то Италия ще се справи сама.

Бившият италиански вицепремиер и главен опозиционер Матео Салвини заяви, че Италия може да обмисли напускането на ЕС, след като страната спечели битката с коронавируса.

“Нека първо победим вируса, после да помислим отново за Европа и ако е необходимо – довиждане, без дори да благодарим”, написа Салвини в профила си в „Туитър“.