Консултации за нов кабинет в Италия, спрягат Салвини за премиер

Матео Салвини

 

Започнаха консултациите на италианския президент Серджо Матарела за излизане от кризата след оставката на премиера Джузепе Конте. Срещите му с представителите на политическите сили в парламента приключват утре следобед. Най-напред Матарела се срещна с председателя на Сената Елизабета Казелати. След нея е ред на председателя на Камарата на депутатите Роберто Фико и представителите на по-малките партии в двете камари. Утре е ред на демократите, „Пет звезди” и дясното звено от „Лига”, „Форца Италия” и „Братя на Италия”. Целта на президента на страната е да установи дали ще може да се сформира ново стабилно мнозинство и от това – съответно правителство.

Първите страници на ежедневниците в Италия днес пишат за „отровна раздяла” между Конте и Салвини. Преди 18 месеца евроскептичната партия „Лига“ на Матео Салвини се яви на парламентарни избори в Италия в обединение с „Напред, Италия“ на Силвио Берлускони и още две по-малки партии. Противно на очакванията, крайнодясната „Лига“ спечели най-много гласове от т. нар. десен блок и побърза да се освободи от партньорите си като влезе в коалиция с антисистемното движение „Пет звезди“.

Въпреки различията между двете формации, управлението на коалицията издържа малко повече от година. До 9 август, когато Салвини обяви, че коалицията се е разпаднала и поиска провеждане на предсрочни парламентарни избори през октомври. Настоящият вътрешен министър и вицепремиер даде да се разбере, че вече се чувства достатъчно силен и иска да се освободи от коалиционния си партньор. И този път партията му е готова да управлява сама.

Откакто коалиционното правителство начело с Джузепе Конте е на власт, подкрепата за оглавяваната от Матео Салвини партия „Лига“ непрекъснато расте. На изборите през март 2018 г. тя спечели 17,4% от гласовете, докато „Пет звезди“ на Луиджи ди Майо получи подкрепата на 32,7% от гласувалите. На европейските избори през май „Лига“ получи 34,3% от гласовете, докато коалиционният ѝ партньор събра 17,1%. Според Италианския социологически институт, ако има предсрочни избори през октомври, партията на Салвини ще ги спечели с близо 40% от гласовете. Ето защо искането за нови избори на Матео Салвини изглежда логично.

В сегашната ситуация изглежда твърде вероятно новият премиер на Италия да е Салвини.