Избраха със слаба подкрепа Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия

Урсула фон дер Лайен е първата жена председател на ЕК

 

Германката Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. Това стана ясно след гласуването на евродепутатите, при което тя събра 383 от необходимите 374 гласа в своя подкрепа. Против се обявиха 327, а 22-ма се въздържаха.

За Фон Лайен гласуваха центристи, либерали и консерватори, а зелените, левицата и националистите бяха против, както бяха обявили по-рано. Това е първата жена, която ще заема пози пост в историята на ЕК. Ще встъпи в длъжност на 1 ноември, като ще замени на поста Жан-Клод Юнкер. 60-годишната фон дер Лайен е досегашен министър на отбраната на Германия.

В речта си след гласуването тя заяви, че ще работи добре с всеки наследник на британския премиер Тереза Мей. Лайен обеща ново отлагане на Брекзит, ако Великобритания поиска това. По думите й Обединеното кралство ще остане съюзник, партньор и приятел на ЕС.

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК бе изненадваща. До нея се стигна след тридневни преговори на лидерите на страните членки, при които те взеха неочаквани решения. Номинирането ѝ бе непрозрачно, призна и досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер. Репутацията ѝ като политик, особено близък до германския канцлер Ангела Меркел, и особено като военен министър, е доста спорна. Мнозина подозират, че новият шеф на ЕК ще следва плътно политиката на Меркел и ще задълбочи проблемите в ЕС.

Преди избора ѝ мнозина евродепутати се обявиха против кандидатурата ѝ. В изявленията си преди гласуването пък Урсула фон дер Лайен направи реверанс към политическите групи за събиране на гласове, като обеща за всекиго по нещо. За десните - инвестиции, за левите - минимални заплати, за зелените – закон за климата.

Сред останалите изненадващи номинации на евролидерите са още белгийският премиер Шарл Мишел, предложен за председател на Европейския съвет, за шеф на Европейската централна банка - Кристин Лагард, а за шеф на ЕС за външната политика - испанският външен министър Жозеп Борел. Италианският евродепутат социалист Давид-Мария Сасоли беше избран за нов председател на Европейския парламент, след като Сергей Станишев се отказа.

Така е нарушен географският баланс, тъй като всички кандидатури са от Западна Европа и няма нито една от Източна Европа, смятат политически наблюдатели.