Приближена на Меркел германска министърка номинирана за председател на ЕК

Урсула фон дер Лайен

 

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен е номинирана за председател на Европейската комисия. За това се споразумяха европейските лидери след няколкодневни преговори, при които отпаднаха сочените за фаворити Манфред Вебер и Франс Тимерманс.

Урсула фон дер Лайен е приближена на германския канцлер Ангела Меркел. Тя е в състава на първото й правителство, сформирано през 2005 г. и оттогава е неизменен член на кабинета на канцлерката. Ако бъде одобрена от Европейския парламент, тя ще стане първата жена, председател на ЕК. Зад кандидатурата ѝ застанаха Германия и Франция, както и страните от Вишеградската четворка. Тя обаче има и доста критици, предимно в собствената си страна и в партията си. Откакто става министър на отбраната на Германия, тя често е упреквана за липсата на подготвеност и боеспособност на немската армия, а коалиционните партньори на Меркел дори я определят като най-слабия министър в правителството. Урсула фон дер Лайен отнася доста критики и заради недостатъчните средства, които Германия отделя за отбрана. По време на нейното министерство страната харчи за отбрана 1.2 процента от брутния си вътрешен продукт. В последните години особено остро реагира президентът на САЩ Доналд Тръмп, който настоява страните членки на НАТО да отделят поне 2% от БВП за военни цели.

Родената в Белгия Урсула Албрехт прекарва детството си в коридорите на европейските институции. Баща ѝ Ернст Албрехт ръководи генералните дирекции на Европейската комисия в края на 70-те години на ХХ век. След това семейството се мести в Хановер, където Урсула завършва медицина и започва лекарска практика. Урсула се омъжва за Хайко фон дер Лайен – също лекар, с когото имат седем деца. След като прекарва няколко години със съпруга си в Станфорд, Урсула фон дер Лайен се връща в Германия, където започва да се занимава с политика. През 1990 г. се присъединява към Християндемократическия съюз и влиза в политиката.

Урсула фон дер Лайен е привърженик на по-активното участие на Германия в мисии на НАТО и ООН. През 2014 г. ръководеното от нея министерство снабдява с оръжия кюрдските бойци в Северна Сирия, които бяха част от водената от САЩ коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава“. В същото време обаче отказва да снабди с оръжия Украйна, която се сражава с проруски сепаратисти, макар да призовава за по-силна подкрепа от НАТО за страната.

Урсула фон дер Лайен е привърженик на засилената европейска интеграция. „Целта ми е създаване на Европейски съединени щати“, казва тя в интервю за „Шпигел“ през 2011 г.

 

Тагове