Европейската комисия предложи нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия предложи създаването на нов инструмент за възстановяване от коронавирусната криза, наречен "Следващо поколение ЕС" в размер на 750 млрд. евро.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че "Следващо поколение ЕС" заедно с основната 7-годишна бюджетна финансова рамка на Европейския съюз възлизат на 1,85 трлн. Евро.

Пред пленарната сесия на Европейския парламент тя уточни, че средствата в размер на 750 млрд. евро ще бъдат взети от Комисията под формата на заеми от пазарите, а тяхното разпределение ще бъде, като 500 милиарда евро ще се отпуснат под формата на безвъзмездни средства и 250 милиарда евро под формата на заеми.

Повечето лидери на основните политически групи в парламента одобриха плана на ЕК, но трябва да бъде постигнато и съгласие в Съвета на ЕС, където Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, са твърдо против раздаването на грантове, защото за тази цел ЕС ще трябва да поеме дълг.

Ако планът бъде приет България може да получи до 12 млрд. евро от възстановителния фонд на Европейската комисия. От тях 9.2 млрд. могат да бъдат под формата на грантове, а 3.1 - под формата на заем. 

За целта страната ни ще трябва да кандидатства като представи проектите, в които смята да вложи отпуснатите средства.