Великобритания налага санкции на редица руски граждани

Великобритания

Великобритания ще ограничи достъпа до територията си за редица руски граждани замесени в груби нарушения на правата на човека, позовавайки се на „закона Магнитски“, съобщиха от "Фaйнeншъл тaймc".

Британският външен министър Доминик Рааб каза, че санкционираните лица няма да могат да влизат в страната, както и да съхраняват пари в британските банки и да се възползват от британската икономика. По думите на Рааб до края на годината списъкът със санкции може да бъде разширен и към него ще се добавят още лица замесени в корупция, преследване и тормоз над журналисти, както и тормоз на хора по религиозни причини.

Ограничителни мерки ще има и за граждани на Саудитска Арабия, предполага се, че това ще бъдат лица заподозрени в убийството на опозиционния саудитски журналист и дисидент Джамал Хашоги.

„Законът Магнитски“ е подписан през декември 2012 г. от американският президент Барак Обама, след като е приет от Конгреса. Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, загинал в московски арест при неизяснени обстоятелства, след като разкрил мащабна данъчна измама в размер на 230 милиона долара. Законът налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. Четири години по-късно американските конгресмени гласуват законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители на човешките права по целия свят.