Държавата е безсилна да наложи закона върху руските фирми

 „Такси Максим“

Защо българската държава, която толкова усърдно се стреми да изгони от страната работодатели, които освен, че спазват всички закони и правила, внасят в бюджета данъци и такси и допълнително участват в различни благотворителни и дарителски кампании, в същото време е толкова безсилна да наложи закона върху руските бизнеси, които не само, че не плащат една стотинка към хазната укривайки печалбите си, но и вършат още един куп нарушения на българските закони във вреда на българските данъкоплатци.

От 2014 г. у нас работи нерегламентирания руски таксиметров превозвач „Такси Максим“. Фирмата няма издаден лиценз за таксиметров превозвач и според Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) работи в нарушение на законодателството и конкуренцията, необезпокоявана от никой.

„Такси Максим“ работи по модела на услугата „Юбер“ - на споделени пътувания, където всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор. По този начин много от шофьорите на „Такси Максим“ не са регистрирани таксиметрови водачи и не плащат данъци.

Освен това услугата „Юбер“ е забранена в България от 2015 год. и съгласно закона, за извършване на транспортни превози се изисква от транспортният оператор да получи съответните разрешителни, а руската „Такси Максим“ не разполага с такива.

Едва през 2019 год. властите у нас се размърдаха по случая заради, протестите тогава на редовните таксиметрови водачи и изнесената в медиите информация за незаконната дейност като превозвач на руската „Такси Максим“.

КЗК образува производство и взе решение „Такси Максим“ незабавно да прекрати дейността си на територията на България и да плати наложената глоба от 3520 лв.

Големия абсурд е, че руската фирма публично заявява, че няма да се съобрази с решението на антимонополния орган и най-нагло продължава дейността си.

Тази година КЗК отново е решила да се активира по казуса и събира доказателства, че дружеството продължава да извършва таксиметровата си дейност без разрешение и с нерегистрирани шофьори.

Гласувано е фирмата да се санкционира с глоба от 5% от среднодневния оборот на дружеството за предходната финансова година, като глобата ще тече от времето на неизпълнение на решението на КЗК.

Дотук с решенията за санкциониране. Оказва се, че приложението им не може да се изпълни толкова лесно. Дружеството „Такси Максим“ няма заверен финансов отчет за 2019 г., така КЗК е принудена да използва последният им заверен отчет от 2018 г., но как ще бъде иззета наложената глоба при положение, че няма връзка с компанията, също не е ясно.

На практика се получава, че държавата мери с двоен аршин - едните са над законите и наказанията, други понасят цялата тежест на закона в допълнение с измислени нови правила и норми с цел максимално да се затрудни дейността им.