Очаквано Цветанов излезе "чист" по скандала "Апартаментгейт"

Апартаментгейт

Прокуратурата няма да разследва Цветан Цветанов заради имотната сделка с "Артекс", става ясно от постановление на специализираната прокуратура, с което се прави отказ да се образува досъдебно производство и се прекратява проверката по случая.

Имотният скандал започна преди повече от година след публикация в "Свободна Европа" за сделка на Цветан Цветанов, с която е придобил луксозен апартамент на ул. "Латинка" в столичния кв. "Изток" от 240 квадрата, двоен гараж, преддверие и асансьорна шахта на цена от 1227 лева (630 евро) за квардатен метър, при положение, че подобни имоти на същата фирма строител “Артекс” се продават на цени от 2400 евро до 3000 евро за квадратен метър.

Сигнала до прокуратурата и КПКОНПИ е подаден от сдружение БОЕЦ, като в него се алармира за "съмнения за извършени престъпления - корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления, извършени от Цветан Цветанов - депутат в 44-ото Народно събрание на Република България, и Мирянови - собственици фирма "Артекс Инженеринг 2000-5", както и други неустановени лица".

Версията на Цветанов по случая е, че той е направил замяна с две жилища в същия район и е направил доплащане само за около 50 кв.м разлика в общите площи на имотите с комбинация от кредит и спестявания.  

Така след повече от година, на  17 февруари специализираната прокуратура издава постановление за прекратяване на проверката и така потвърждава тезата му.

Всички очевидни съмнения за корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с власт, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления както и други престъпления остават недоказани. Доказани са само думите на Цветан Цветанов, че няма кой да го накаже.