Цветан Цветанов напуска парламента, остава зам.-шеф на ГЕРБ

Цветан Цветанов напуска парламента

 

Зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на парламентарната група Цветан Цветанов напуска Народното събрание. Това обяви самият той часове след като се прибра от посещение в САЩ. Цветанова обаче остава заместник на премиера Бойко Борисов в партията, както и шеф на предизборния щаб.

Оставката на Цветанов е поредната по върховете на властта след така наречения „апартамент гейт“, който избухна след публикация в Свободна Европа. В разследването се разкриваше покупката на луксозен апартамент на цял етаж в новата сграда „Летера“ в столичния квартал „Изток“ на фирма „Артекс“. В последвалите разкрития на български медии стана ясно, че евтини жилища от същата фирма са си закупили правосъдният министър Цецка Цачева и зам.-министъра на спорта Ваня Колева, които също подадоха оставки. Поста си напусна преди ден и зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов, който също се е сдобил с апартамент от фирма „Артекс“ на цени под пазарните. Евтино жилище си е купил и бившият министър на културата Вежди Рашидов.

След избухването на скандала Цветан Цветанов замина на планирано посещение в САЩ. При завръщането си днес и след среща с премиера Бойко Борисов той обяви напускането си на парламента, което означава и оставка от поста шеф на парламентарната група на ГЕРБ. „Няма драма в това. Взел съм решение, което да даде възможност за успокоение, за да не се тиражират спекулации, че Цветанов иска да разцепи ГЕРБ", заяви пред репортери Цветанов.

При разговора с Борисов вече е било решено кой ще замести Цветанов като шеф на групата в НС, но името му не бе обявено.

Цветан Цветанов продължи да настоява, че не е нарушил закона с тази сделка и се смята за жертва на спекулации в предизборна кампания. "Всичко, което съм го правил, съм го правил, ръководейки се от законността и от обществения интерес", каза Цветанов.