Единственият западен лидер в Москва на 9-ти май ще бъде Еманюел Макрон

Путин, Макрон

Въпреки анексията на Крим, Франция отново засвидетелства своите симпатии към Русия, след като френският президент Еманюел Макрон потвърди участието си на юбилейния 75-ти празничен парад в Москва на 9-ти май.

По информация от руски медии покани за събитието са изпратени до всички западни лидери, но до момента само Макрон е потвърдил участие.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че на парада ще участват 15 хиляди души, като тази година той ще продължи по-дълго от 2019г., предадоха от ТАСС.

Сред гостите ще бъдат още генералният секретар на OOН Aнтoниo Гутeриш, президентът на Азърбейджан Алхам Алиев, министър-председателя на Армения Никол Пашинян, българският президент Румeн Рaдeв, президента на Виетнам Нгуен ФУ Тронг, министър-председателя на Индия Нaрeндрa Мoди, президентът на Казакстан , президентът на Кипър Никос Анастасиадис, президентът на Киргизия , президентът на Китaй Cи Дзинпин, президентът на Куба Мигел Диас-Канел, Великият херцог на Люксенбург Анри Люксенбургски, президентът на Молдовия Игор Додон, президентът на Монголия Халтмагийн Батулга, президентът на Палестина Махмуд Абас,президентът на Cърбия Aлeкcaндър Вучич, президентът на Таджикистн Емомали Рахмон, президентът на Чeхия Милoш Зeeмaн, министърът на външните работи на Унгaрия Пeтeр Cияртo.

Прибалтийските държави не са отговорили на поканата на Путин. Известно е, че президентът на Естония е била посъветвана от своя мистър на отбраната да не присъства на събитието, за да не бъде обвинена в симпатия към Путин.