ВСС обсъди казуса със санкционираният от САЩ съдия Андон Миталов

ВСС

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди казуса със санкционираният от САЩ съдия Андон Миталов за около час при закрити врата.

Явно колегията не смята, че доказателствата на САЩ са основателни и, че уронват престижа на съдебната власт в България. Единодушното им решение е да дадат срок от 7 дни на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да обоснове своето искане за дисциплинарно уволнение на съдята с конкретни факти и доказателства - кога, на кои дати и с какви действия съдия Андон Миталов е нарушил служебните си задължения. Освен това Кирилов трябва да каже откъде и откога има информацията за въпросните нарушения. Ако не го направи ще считат искането му за неоснователно.

По всичко личи, че прокуратурата също няма голям интерес към този случай. Главният прокурор Иван Гешев преди дни каза, че проблемите в съда трябва да ги решава Лозан Панов.

Това, че само министъра на правосъдието твърди, че санкциите от САЩ срещу съдя Андон Миталов уронват авторитета на съда и престижа на България изглежда не се приема на сериозно от институциите. Пък и как да се приемат сериозно думите за уронване на престиж и авторитет от министър, който целува ръката на премира за своето назначение на поста си.

Накратко очакванията са, че въпросният съдия Андон Миталов ще продължи да правораздава „справедливост“.