Българската стопанска камара против идеята за мораториум върху вноса на отпадъци

Българската стопанска камара

Нови количества незаконен боклук внесен от Италия е бил открит на пристанище Варна-Запад.
Според подадените документи в контейнерите е трябвало да има само отпадъци от пластмаса и каучук, но още при първоначалния оглед било установено, че в пратката има текстил, стъкло и дърво.

На фона на всички легални и нелегални, вносни боклуци зариващи безконтролно страната ни и изправящи ни пред екологична катастрофа, очаквано гражданското общество остава апатично и примирено.

Неочаквано обаче зелените организации и природозащитници, които бяха активни, когато ставаше дума за концесии, сега мистериозно мълчат сякаш не съществуват.

От кумова срама управляващите обявиха идеята си за въвеждане на едногодишен мораториум върху вноса на отпадъци в страната.

Тази идея никак не се хареса на  някои бизнесмени. Бдителните български предприемачи реагираха светкавично с писмо и поискаха среща  с новия министър на екологията Емил Димитров.

Според писмото на бизнесмените, разпространено от Българската стопанска камара, която застава зад исканията им, става ясно, че всъщност боклуците  не са боклуци, а необходими суровини, без които икономиката ни ще пострада.

Освен това в писмото се напомня, че кръговата икономика е приоритет на европейско ниво, а добивът и потреблението на суровини увеличава консумацията на енергия и емисиите на парникови газове. Накратко внасянето на боклуци и тяхното рециклиране помага за осигуряване на по-чиста околна среда.

Те предупреждават, че общата забрана на внос на отпадъци от други държави-членки на Европейския съюз би била и в нарушение на правилата на Единния пазар и свободното движение на стоки.

Единственият проблем според българските бизнесмени е, че боклука трябва да се внася контролирано.