Русия развенчава мита за Ленин, фаворизира Сталин

Комунистическата пропаганда създаде фалшив образ на Ленин

 

Масов убиец, душевноболен, дребен буржоа. Така е представен Ленин по екраните в Русия близо 30 години след разпадането на Съветския съюз. Филмът развенчава мита за Владимир Улянов, като фаворизира Сталин.

Документалният сериал "Ленин", който ще бъде показан скоро по националната телевизия, цели "да сложи край на мита за Владимир Улянов" - истинското име на основателя на СССР, казва авторът на сценария Игор Липин. За да бъдат заснети 18-те епизода, десетина офицери, ръководени от бившия завеждащ архивите на Федералната служба за сигурност (бившият КГБ) - генерал Василий Христофоров, четири години ровят в документите на тайните служби.

"Оказва се, че легендата за добрия Ленин, изправен срещу лошия Сталин, е лъжа, защото именно Ленин започва червения терор", разказва сценаристът Игор Липин. В документалния филм е включено и писмо от август 1918 г., в което Ленин призовава да бъдат убити два милиона селяни, обявени за кулаци, подложени впоследствие на страшни репресии. Месец по-късно той дава указание да се "изолират" в концлагери хора от враждебните класи. Други документи доказват, че Ленин е страдал от психически разстройства и че майка му е писала до полицията през април 1898 г., описвайки "обезпокоителното психично състояние" на младия революционер и "душевното заболяване в семейството".

В сериала е показано и пътуването на Ленин с влак през цяла Германия в разгара на Първата световна война, което би било невъзможно без одобрението на кайзера. Малко след това Октомврийската революция сваля царя, а после, през март 1918 г., болшевишкият вожд подписва мир с Райха, изоставяйки съюзниците на Русия. Това поражда подозренията, че вождът на революцията е финансирал делото си с пари от германския враг. Ленин изобщо не е обичал Русия, нито руснаците - тези "мързеливи мужици"; Русия е била за него само начало на проекта му за световна революция.

Документалния филм развенчава култа към личността на Ленин, насаждан 70 години в бившия СССР. През тези десетилетия обществото бе заливано с песни, филми, стихотворения, портрети, цитати и лозунги, окачени на обществени места, Ленин бе навсякъде. Комунистическата пропаганда му бе създала имидж на аскет, алтруист и най-вече хуманист - за разлика от тиранина Сталин. Масовата пропаганда все още е неизличена в общественото съзнание в Русия - по данни от последното голямо допитване, осъществено през 2017 г. от центъра "Левада" по случай стогодишнината на болшевишката революция, 41 на сто от хората в Русия имат положителна представа за бившия държавен ръководител. Четирима от всеки петима жители на страната са "против" събарянето на все още многобройните му паметници. А мавзолеят с балсамираното му тяло все така си стои в центъра на Червения площад.

Новите руски власти в Кремъл са склонни да пренебрегват Ленин и предпочитат да изтъкват централната роля на Сталин в победата над нацистите.