Ердоган заплашва да залее Европа с бежанци, ако Брюксел го обяви за окупатор

Реджеп Ердоган

 

Турският президент Реджеп Ердоган отново изнудва ЕС, като обяви, че ще отвори вратите за сирийските бежанци към Европа, ако Брюксел реши, че Турция е окупатор. "Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас", заплаши Ердоган в реч пред депутатите от неговата партия. Изявлението му е в отговор на думите на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Анкара "трябва да прекрати текущата военна операция" в района. Ердоган отново повтори, че турската операция ще допринесе за териториалната цялост на Сирия, като попречи на кюрдските сили да поемат контрола върху североизточните райони на страната.

"Малко вероятно е така наречената "безопасна зона" в североизточната част на Сирия, предвидена от Турция, да отговаря на международните критерии за връщане на бежанци", заяви обаче ЕС в съвместно изявление на 28-те държави-членки.

Турция не приема критики по отношение на антитерористичната си операция в Сирия, заяви в отговор Ердоган. "Турция ще игнорира критиките относно операцията, която започнахме срещу терористичните елементи... Турция неутрализира общо 16 000 терористи, включително 7500 у дома и 8 500 в чужбина през последните четири години", обяснява той, цитиран от "Дейли Сабах".

Според международни наблюдатели турският президент се бори за собственото си политическо оцеляване, като започна война в Сирия с кюрдите. Той вече не е в състояние да печели подкрепа чрез икономика, осигуряване на благосъстояние, върховенство на закона и свободно общество. Разклатените позиции на Ердоган проличаха най-ясно на местните избори, когато неговата партия изгуби големите градове, включително столицата Анкара и най-големия град в страната – Истанбул. В отчаянието си Ердоган се опитва да си възвърне позициите с извънредни мерки като разпределение на евтин кредит и агресивни инвестиции в публична инфраструктура. Въпреки че някои от тези популистки тактики работят известно време, никоя не дава решение на структурните икономически проблеми като безработицата и инфлацията, смятат експертите.

Подобно на други диктаторски режими, като Русия например, Ердоган се опитва с агресивни военни действия навън да спечели вътрешна подкрепа. Освен нахлуването в Сирия, Ердоган дрънка оръжие и край Кипър, като изпрати бойни кораби и подводници за охрана на турските сондажни кораби, които извършват проучвания в териториалните води на Кипър.   

Въпреки изтеглянето на американските сили от района на турските атаки в Сирия, президентът на САЩ Доналд Тръмп даде да се разбере, че Ердоган ще понесе тежки последствия, ако „прекрачи граници в Сирия“. Тръмп обяви, че в такъв случай ще „унищожи и заличи турската икономика“. Американски сенатори от Републиканската и Демократическата партия пък подготвят законопроект за „опустошителни санкции“ за Анкара.