Доналд Туск: Турция да спре да изнудва ЕС с бежанците и да прекрати сондажите край Кипър

Доналд Туск

 

Европейският съюз не приема заплахите на турския президент Ердоган, който използва бежанците като оръжие за изнуда. Също така Турция трябва да прекрати незаконните си газови сондажи край Кипър. Това заяви  председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в Никозия. Председателят на Европейския съвет допълни, че операцията на Турция в Сирия може да внесе повече нестабилност в региона. Той отбеляза, че въпросите могат да бъдат решени само чрез диалог и че едностранните действия могат да доведат до нова хуманитарна катастрофа.

Доналд Туск нарече „неприемливи” и „неуместни” отправените вчерашните заплахи на Ердоган, че ще отвори границите и ще изпрати милиони бежанци в Европа. „Няма да приемем бежанците да се използват като оръжие, за да ни изнудват”, подчерта Туск. „Турция трябва да разбере, че нашето основно безпокойство е, че нейните действия може да доведат до още една хуманитарна катастрофа“, допълни той.

По горещата тема за незаконните турски сондажи в териториалните води на Кипър Доналд Туск призова Турция да прекрати газовите си проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг Турция също призова Анкара към сдържаност при операцията в Сирия. Според него Турция има „легитимни опасения“ във връзка със ситуацията в Северна Сирия, но Анкара трябва да демонстрира „сдържаност“. Изявлението на Йенс Столтенберг бе напровено по време на съвместна пресконференция в Истанбул с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Столтенберг коментира, че никоя друга страна от НАТО не е страдала от толкова много терористични атаки и не е била изложена на нестабилността и насилието в Близкия изток, колкото Турция. Йенс Столтенберг заяви, че е изразил притесненията си от „дестабилизация на региона, увеличаване на напрежението и нови човешки страдания “заради турската военна операция в Сирия пред турския външен министър. Норвежкият дипломат поясни, че страните-членки на НАТО нямат обща позиция за признаване на кюрдските Сили за народна защита за терористична организация. По думите на генералния секретар на Алианса турската офанзива не бива да подкопава успехите в борбата срещу групировката „Ислямска държава“. Той призова международната общност да намери координирано и трайно решение, така че задържаните бойци на организацията да не избягат.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък подчерта, че оставането на свобода на терористите от „Ислямска държава“ не е възможно. Той обаче настоя за по-ясно изразена солидарност от страна на НАТО. „Изказванията за разбиране на опасенията на Турция за сигурността й не са достатъчни, Анкара иска да види истинска солидарност във връзка с провеждащата се операция „Изворът на мира“, беше категоричен турският първи дипломат. Той определи това като „най-естествено и легитимно право.“

Въпреки претенциите на Анкара за солидарност обаче повечето от водещите страни-членки на Алианса се обявиха твърдо против инвазията на Турция в Северна Сирия.