Тръмп подкрепи Борис Джонсън за Брекзит

Двамата лидери отговориха на журналистически въпроси

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази категорична подкрепа за плана на британския премиер Борис Джонсън за Брекзит. Двамата се срещнаха в Ню Йорк. Тръмп заяви, че Обединеното кралство трябва да напусне ЕС, съобщава Си Ен Ен. Преди разговора им в кулоарите на Общото събрание на ООН Джонсън също коментира, че Лондон трябва да излезе от ЕС. Джонсън добави също, че не е съгласен с решението на Върховния съд на Великобритания, който обяви разпускането на парламента за незаконно.

„Те трябва да се справят“, каза Тръмп за плана за Брекзит на Джонсън. „Би било ужасно да се направи по друг начин“, добави той. „Необходим е човек като този, за да го свърши“, каза Тръмп за Джонсън и добави: „Мисля, че ще го направи“. Джонсън обеща да продължи напред с плана си за Брекзит на 31 октомври, въпреки решението на Върховния съд, което премиерът определи като неправилно. Но заяви, че ще го спазва.

От своя страна Тръмп коментира пред журналисти, че Брекзит трябва да бъде осъществен и не вижда нужда от нов референдум по казуса. Когато Джонсън беше запитан дали ще подаде оставка след съдебното решение, Тръмп отговори вместо него: "Той няма да ходи никъде".

Американският лидер се пошегува, че на Джонсън му е леко. "Страхотно е да бъда с моя приятел Борис Джонсън...Той върши страхотна работа. Не е лесно, но върши наистина добра работа", коментира Тръмп.

По-рано пред Общото събрание на ООН американският лидер обяви, че ще работи с Джонсън за ново търговско споразумение.