Саудитска Арабия обяви, че Иран е замесен в атаката, присъединява се към коалицията на САЩ в Залива

Атаките срещу Арамко предизвикаха покачване на цената на петрола

 

Саудитска Арабия обяви, че ще представи доказателства за ролята на Иран в атаката с дронове срещу Арамко, засегнала 5% от световния пазар на петрол през уикенда, предадоха държавната телевизия в Рияд и Блумбърг.

Говорител на министерството на отбраната заяви, че на специална пресконференция ще се обяви роля на Техеран в ударите, ще се посочат използваните оръжия, за които Саудитска Арабия два дни след атаката обяви, че са ирански. Ройтерс цитира думи на саудитския посланик в Лондон, който заяви днес, че Иран "почти със сигурност" стои зад атаката, но страната му се опитва да не "действа твърде прибързано", за да избегне нажежаване на напрежението в региона. Междувременно Рияд обяви, че се присъединява към водената от САЩ коалиция за охрана на петролните танкери в Персийския залив.

За атаката срещу две петролни съоръжения в Саудитска Арабия тази събота поеха отговорност йеменските бунтовници хуси. Те са поддържани от Иран. САЩ обаче обвиняват Режима в Техеран. Високопоставени американски служители, цитирани от няколко американски медии, съобщиха, че американското разузнаване е открило местата в Иран, откъдето са пуснати дронове и са изстреляни крилати ракети срещу петролните съоръжения. Те се намират в южен Иран, в северната част на Залива. За Си Би Ес източници от американските власти обясняват, че вече има информация и какви дронове и ракети са използвани. Държавният секретар Майк Помпейо отпътува вчера за Саудитска Арабия, за да обсъди отговора на атаките. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече намекна за възможен военен отговор на провокацията, а вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че американската армия е поставена в бойна готовност.

Междувременно цената на петрола се стабилизира след първоначалния шок. След стойност от 71.95 долара за барел от сорта брент късно във вторник бе отчетен спад до 64 долара. Това стана, след като новият министър за петрола в Рияд каза, че очаква до края на месеца производството да се върне до предишните нива. Изглежда, сътресението на пазара не е толкова шоково, колкото се очакваше, отбелязва Би Би Си. Прогнозите за проблеми и сценарии за скок в цената до 100 долара за барел - която би се отразила и на пазара на горивата по света, включително и на българския - дойдоха, след като Саудитска Арабия сви наполовина добива си заради атаките. Това бе най-големият внезапен срив в предлагането на пазара на петрол в историята, по-голям от този при войната в Персийския залив от 1990 г. или революцията в Иран от 1979 г.