Решетников дал на Русофили 2.2 млн. рубли за публикуване на хибридни материали

Леонид Решетников

 

Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) на Леонид Решетников е превел на организацията "Русофили" 2.2 млн. рубли за  публикуване на журналистически материали, които да отразяват вътрешната и външна политика на България. Договорът е публикуван от прокуратурата като поредната порция доказателства по разследването на шпионския скандал с движение "Русофили" и лидера му Николай Малинов. От само себе си се разбира каква линия ще следват въпросните журналистически материали, а и самият Малинов не скрива намерението си за промяна на геополитическата ориентация на България. Въпреки че прокуратурата все още не се е произнесла за естеството на въпросните публикации, явно става дума за хибридни статии, които са запазена марка за руската дезинформационна политика.  

 От документите става ясно още, че през същата 2013 г. "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на "Русофили" за изработване на паметен знак "Самарски кръст" в 200 екземпляра.

От спецпрокуратурата уточняват, че предоставят допълнителна информация по шпионския скандал, заради засиления обществен интерес . В съобщението се казва, че досъдебното производство е образувано на 9 юли 2019 г. за това, че на неустановена дата през януари 2014 г. до 03 юли 2019 г. Малинов се поставя в услуга на чужда организация. На 10 септември т.г. Малинов бе привлечен като обвиняем за извършено престъпление и му е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 50 000 лв.

Скандалът стана причина за острата реакция на руското външно министерство. Говорителят му Мария Захарова обяви, че Москва е обезпокоена от обвиненията срещу Малинов. „Дейността на "Русофили", както знаем, е била насочена само и единствено към развитие на двустранното сътрудничество и укрепване на приятелските връзки между народите на Русия и България“, заяви Захарова.

Междувременно Европейският парламент гласува в четвъртък резолюция, в която се заявява, че настоящата власт в Русия прави опити за реставрация на сталинизма и води „информационна война срещу демократичните държави“.