Прага демонтира паметника на съветския маршал Конев, в България Альоша си стои

Паметникът на Конев в Прага

 

Общинският съвет в шести район на Прага гласува да бъде премахват паметника на съветския маршал Иван Конев. Решението предизвика остра реакция от страна на Москва, както и критики от приятелски настроеният към Кремъл чешки президент Милош Земан. През последните няколко седмици паметникът на Конев предизвика спорове сред местните хора дали статуята да бъде премахната или не. Повод за това стана решението на кмета на Шести район в Прага Ондрей Колар да откаже да почисти статуята, след като тя за пореден път бе надраскана и залята с боя на годишнината от нахлуването на армиите от Варшавския договор в Чехословакия през 1968 година. Колар получи заплахи за живота си, както и на семейството му, и бе поставен под полицейска охрана.

Руското посолство в Прага пък излезе с декларация, че от Шести район в чешката столица са „започнали кампания, която обижда паметта на войниците от Червената Армия, както и на чехите и словаците, които са се борили да освободят столицата на Чехословакия от нацизма“. Министърът на културата на Русия Владимир Медински нарече Колар „нацист“ заради предложението му паметникът да бъде премахнат. Чешкият президент Земан също критикува кмета на Шести район за предложението му.

Маршал Иван Конев е командвал Съветската армия на Западния фронт през 1945 г. Той освобождава Прага от войските на нацистка Германия, а по-късно и Берлин. След това налага съветската окупация, командва войските в ГДР и предвожда потушаването на антикомунистическото въстание в Будапеща през 1956 г. Конев ръководи съветските войски и при Берлинската криза през 1961 г., когато е издигната стената между Източен и Западен Берлин. След това се пенсионира, но според някои историци е участвал и в планирането на нахлуването в Чехословакия през 1968 г., за което чехите пазят болезнени спомени.

За разлика от Чехия обаче, в България паметници на съветската армия си стоят в много градове. Емблематичен е случаят с паметника на Альоша в Пловдив, където също имаше предложения да бъде демонтиран. Никоя власт в града под тепетата обаче не прояви политическа воля да го стори и Альоша продължава да се издига над Пловдив.