Лаура Кьовеши ще е главен прокурор на Европейския съюз

Лаура Кьовеши

 

Румънката Лаура Кьовеши ще е първият главен прокурор на Европейската прокуратура. За това се договориха Европейският съвет и Европейският парламент. Съобщението е на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента.   

Според официалното съобщение преговарящите са се договорили за назначаването на Кьовеши за главен прокурор на Европа. Тя беше и фаворит на Европарламента от самото начало на процедурата, но кандидатурата й срещна съпротива от някои европейски страни, включително родната ѝ Румъния. Разногласията продължиха повече от година.  

След споразумението председателят на Комитета за граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар заяви, цитиран от сайта на Европейския парламент: „Госпожа Кьовеши е идеалният избор да стане главен прокурор на ЕС. Има отлични професионални компетенции. Освен това в момента Румъния не заема ключови постове в ЕС. Тя ще бъде една от силните жени, водещи ЕС отсега нататък“.

"Много сме доволни, че г-жа Лаура Кьовеши ще ръководи новата европейска прокуратура. Тя отговаря най-добре на визията на Европейския парламент за силна и надеждна европейска прокуратура. Г-жа Кьовеши е изключително компетентна, с впечатляващи постиженията в борбата с корупцията и голяма смелост “, добави председателят на Комитета за бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП).

Според процедурата постигнатото споразумение остава да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Европейския съвет. Мандатът на европейския главен прокурор е 7-годишен, а основната цел на звеното е да разследва злоупотреби с европейски средства в страните членки.

Кьовеши се включи в процедурата от самото й начало и получи подкрепата на Европейския парламент. Тогава Букурещ предпочете френския кандидат за поста и обяви подкрепата си за него. През месец юли обаче Париж оттегли своя кандидат и застана зад Лаура Кьовеши.

Още докато бе начело на борбата с корупцията в Румъния, името на Кьовеши се превърна в знаме на редица организации в България, които искаха реформа в съдебната система и истински мерки срещу корупцията и олигархията. Властите в страната обаче енергично се противопоставиха на идеята за прилагане на румънския модел на Кьовеши в България. При обсъждането на кандидатурите в Европейския съвет българските представители се обявиха в подкрепа на френския кандидат, очевидно страхувайки се от последиците, ако Кьовеши стане главен прокурор на Европа.