Гаф: БНТ лиши Украйна от Крим

Скандалната карта на Украйна, показана по БНТ

 

Сериозен политически гаф допусна Българската национална телевизия в новините на 18 септември. По време на репортаж за стрелба в Киев бе излъчена карта на Украйна, но без полуостров Крим. Гафът предизвика остра реакция от страна на посолството на Украйна в България, което разпространи днес във Фейсбук профила си писмо до генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. В него се настоява за опровержение и се припомня официалната позиция на България за незаконното анексиране на полуострова от Русия.

Част от писмото гласи: "Като се има предвид, че Република България е съавтор на резолюция на Генералната асамблея на ООН A/RES/68/262 от 27 март 2014 година "Териториалната цялост на Украйна и резолюция на Генералната асамблея на ООН "Ситуацията с правата на човека в АРК и гр. Севастопол (Украйна)" от 15 ноември 2016 година, а също така последователно подкрепя териториалната цялост и държавния суверенитет на Украинската държава, в съответствие на Закона за радиото и телевизията на Република България oт 05.07.1997 г. разчитаме да се вземат необходими мерки за опровержение и информирането на уважаемите български зрители за появила се грешка".

В писмото си посолството отправя молба да се припомни на всички дирекции в БНТ официалната позиция на България за подкрепа на териториалната цялост и държавния суверенитет на Украйна "с оглед на систематическите усилия на руската страна, която се опитва да използва подобни инциденти за легитимация на престъпна окупация и анексия на Крим".

Все още няма официална реакция от страна на ръководството на БНТ.