Експерти: ЕС върви към рецесия, депозитната лихва стигна минус 0.5 процента

ЕЦБ предприема кризисни мерки за избягване на рецесията в еврозоната

 

Европа е застрашена от рецесия и кризисните мерки на Европейската централна банка ясно показват това, смятат експерти. Преди дни ЕЦБ намали лихвата по депозитите до минус 0.5 процента с надеждата да стимулира кредитирането и потреблението и да предотврати рецесията. Но тя представлява реална опасност за европейските икономики и особено за германия, смята проф. Александър Криволузки от Германския институт за световна икономика. В интервю за „Събота 150“ той заяви: „Европейската централна банка нямаше друга алтернатива. Причината е много ясна - инфлацията отново почти замръзна в еврозоната, което е много далеч от целта близо до два процента, а рецесията бавно пълзи към еврозоната, особено към Германия. Алтернативата е да не направи нищо. А ако не се направи нищо, еврозоната просто ще изпадне в рецесия“.  

Според директора на изследователския център SAFE във Франкфрт Ян Кранен „има сигнали, че рецесията идва, макар към момента това да не съвсем сигурно. Напълно възможно е да има рецесия само в някои части на Европа, но не е изключен сценарият тя да бъде навсякъде. Все пак в глобален мащаб ние сме в търговска война, имаме Брекзит и редица други предпоставки, които да влошат икономиката - следователно да доведат до спад и рецесия“.

В четвъртък Европейската централна банка намали депозитната лихва от минус 0,4 на минус 0,5 на сто и обяви, че ще налива по 20 милиарда евро месечно от 1 ноември - всъщност датата, от която новият гуверньор Кристин Лагард ще седне в кабинета на Марио Драги.

„Това трябва да доведе до увеличаване на кредитирането от банките. Намаляването на депозитната лихва, която и без това беше отрицателна, удря германските банки. Вярно е. Причината затова е, че в много случаи в Германия е безплатно да имаш банкова сметка. Парите, които банките получават под формата на депозити на фирми и граждани, се държат на депозитни сметки в ЕЦБ и търговските банки губят от отрицателните лихви. В същото време заради свитото кредитиране, те не могат да ги използват за отпускане на заеми, от чиито лихви да печелят поне малко. Това е в основата на проблема“, смята Ян Кранен. „На теория ниската депозитна лихва трябва да доведе до изключително добри условия за кредитите на крайните потребители, но те чувстват, че случващото се в еврозоната не е здравословно и затова отказват да теглят заем, при това почти без оскъпяване“, допълва Ян Кранен. Той е убеден, че този път Европейската централна банка е направила погрешна стъпка. Решението на ЕЦБ бе остро критикувано от президента на САЩ Доналд Тръмп. Поевтиняването на еврото спрямо долара поставя американската икономика в неблагоприятно положение. Същото се случва и с обезценяването на юана, предприето от централната банка на Китай. Тръмп настоява Федералният резерв на САЩ също да понижи лихвите, като по този начин отговори на политиката на ЕС и Китай. Според анализатори предприемането на подобна мярка предстои, при това съвсем скоро.