Тръмп замрази всички активи на Венецуела в САЩ

Доналд Тръмп

 

Американският президент Доналд Тръмп издаде заповед, с която замразява всички авоари в САЩ на венецуелското правителство. Белият дом уведоми за това председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси писмено. Като мотив за мярката Тръмп изтъква продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро. Тръмп неведнъж е заявявал,  че Мадуро не е "венецуелски патриот, а кубинска марионетка".

Това е поредната тежка санкция срещу режима във Венецуела. Предишните бяха насочени срещу петролната индустрия на южноамериканската държава, която е източник на почти всички приходи от износ. Имаше и мерки срещу финансовия сектор. Според заповедта на президента  американски граждани и компании няма да имат право да извършват трансакции с правителството на Мадуро и със свързани лица. Ще се правят изключения само за доставките на храна, медикаменти и дрехи. Санкциите не засягат трансакциите с частния сектор във Венецуела.

Указът на Тръмп влиза в сила незабавно. По същество той не представлява пълно ембарго, но е най-драстичното действие на САЩ спряма режима, откакто правителството на Тръмп призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела през януари. Водещите европейски страни също признаха Гуайдо. Режимът на Мадуро се подкрепя от Русия, Китай, Северна Корея, Турция. Така Венецуела е приравнена за свободния свят със страни като Куба, Сирия, Иран и Северна Корея, които също са обект на тежки американски санкции.

Новите мерки на САЩ идват в тежък момент за венецуелската икономика. След години икономическа криза и седемцифрена инфлация над 3 млн. души напуснаха страната, във Венецуела не достигат основни продукти като храни и лекарства. Страната е в тежка хуманитарна криза, а хората там гладуват.