САЩ ще подкрепят „с ентусиазъм“ Брекзит без сделка

Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп

 

Съединените щати ще подкрепят "с ентусиазъм" Брекзит без сделка, ако се стигне до такъв вариант. Това заяви в Лондон Джон Болтън, съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп. "Ние сме с вас", допълни той след среща със съветници на британския премиер Борис Джонсън. Болтън обясни, че при Брекзит без сделка с ЕС, Съединените щати и Обединеното кралство ще имат бързо споразумение за свободна търговия в отделни сектори на икономиката. Това бе публично обещано от президента Доналд Тръмп, който подкрепя британския премиер Борис Джонсън и излизането на Обединеното клрластво от ЕС.

В изявление от Даунинг Стрийт след срещите на Болтън се казва: 'Бяха обсъдени тесните търговски отношения между Великобритания и САЩ и нашият споделен ангажимент за амбициозно споразумение за свободна търговия, след като Великобритания напусне ЕС. Проведоха се разговори за Брекзит и за редица други въпроси - включително Иран, Хонконг и мобилните мрежи от пето поколение (5G)".

Премиерът Борис Джонсън е категоричен, че Брекзит ще се осъществи на всяка цена, но ще стане по хаотичния начин, ако Брюксел не се съгласи да отпадне предпазният механизъм срещу нова граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. От ЕС засега отказват да договарят ново споразумение.

Борис Джонсън е разговарял вчера по телефона и с Доналд Тръмп. Двамата са обсъдили Брекзит, както и търговски и икономически въпроси от взаимен и глобален интерес, обявиха от екипа на Джонсън.  От Белият дом потвърдиха за проведения разговор, като подчертаха, че Джонсън и Тръмп са засегнали редица теми, включително търговията и сигурността.

Борис Джонсън планира посещения във Франция и Германия, където ще обсъди с Еманюел Макрон и Ангела Меркел исканията на Великобритания за Брекзит преди срещата на Г-7, която ще се проведе от 24-ти до 26-и август.