България преведе на САЩ 1.2 млрд. долара за изтребителите Ф-16

Ф-16

 

Цялата сума по договорите за доставка на осемте изтребители Ф-16 Блок 70 и оборудването им е преведена.

Министерството на отбраната е превело всички 1,2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от Правителството на САЩ. Преводът е бил нареден в четвъртък до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България. Срокът за превод на средствата бе до 5 сетпември.

Така България вече е изпълнила задълженията си по договорите за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили. С потвърждението от Агенцията за получената сума за американската страна договорите влизат в сила и започва изпълнението им.

Пътят до реализацията на сделката бе дълъг, а изборът на самолетите бе оспорван, главно от верни на Москва партии и организации, които търсеха всякакви поводи да я саботират. В Народното събрание против договорите със САЩ гласуваха БСП, Воля и Атака.  Процесът мина и през ветото на президента Румен Радев, но то бе преодоляно.

За да се осъществи сделката, се наложи правителството да одобри проект за коригиране на държавния бюджет за 2019 г., според което дефицитът в него ще се увеличи с 1.829 млрд. лв. Министерството на финансите поема нов вътрешен дълг в размер на 400 млн. лв., който се налага заради изплащането на сделката за изтребителите.

На пресконференция на американското посолство и представител на фирмата производител „Локхийд Мартин“ бе съобщено, че при следващ договор за покупка цената ще бъде много по-ниска, защото голяма част от оборудването вече е заплатено при първата доставка.

 

 

Тагове