Народното събание отхвърли ветото на Румен Радев за Ф-16

Ф-16

 

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев и потвърди ратификацията на сделката със САЩ за закупуването на 8 изтребителя Ф-16 блок 70. Става дума за общо четири договора, с които се сдобиваме и с оборудване и въоръжение, поддръжка и услуги за самолетите.    

Ветото на Радев бе отхвърлено със 128 гласа. „За“ бяха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от Обединени патриоти, 24 от ДПС и 2-ма независими. „Против“ очаквано се обявиха 73-ма от БСП, шестима от „Воля“, също толкова от патриотите, повечето от Атака. Трима от групата на патриотите се въздържаха.

Резултатът от вота не беше неочакван, след като преди два дни финансовият министър Владислав Горанов призова президента да действа почтено и да обяви дали смята да налага вето и на Закона за държавния бюджет, с който финансите на държавата бяха актуализирани именно за да може самолетите да бъдат платени накуп. При едно налагане на вето "на час по лъжичка" има опасност сроковете по договорите да бъдат изпуснати, да се провалят и съответно постигнатата в момента цена, която от правителството уверяват, че е най-добрата възможна, да претърпи промяна, разкри Горанов.

Преодоляването на ветото бе ожесточено атакувано от БСП. Румен Гечев критикува цената на сделката, както и че според него нямало гаранции. След налагането на ветото президентът Румен Радев също посочи финансови  съображения, които не фигурираха сред мотивите в налагането на вето. Военният министър Красимир Каракачанов категорично отхвърли всякакви намеци за скрити разходи, като заяви, че тези твърдения са нарочно лансирани за всяване на смут и разделение в обществото.

В сделката за Ф-16 обаче финансовата страна не е най-важната, въпреки че има голямо значение, смятат политически наблюдатели. Според тях ожесточените дебати по темата са отражение на сблъсъка между западната ориентация на България и опитите да бъде върната в орбитата на Москва. Не случайно най-активни в опитите да бъде спряна сделката със САЩ са социалистите и хората на Волен Сидеров, а тяхната зависимост от Кремъл вече не подлежи на съмнение.     

 

Тагове