Венецуела отново без ток, Мадуро пак търси заговори и провокация

Венецуела отново потъна в мрак

 

Венецуела отново остана без ток, съобщава Ройтерс. Повече от половината от 23-те щата на страната останаха без електричество в понеделник. Режимът на Николас Мадуро отново потърси обяснения в заговори и провокация, подобно на кризата с тока през март, когато почти цялата държава остана на тъмно за около седмица. Тогава Мадуро обвини опозицията и Съединените щати за поредица от прекъсвания на електрозахранването, които оставиха милиони хора без вода и телекомуникации.

Венецуелският министър на информацията Хорхе Родригес заяви, че прекъсването в понеделник е причинено от „електромагнитна атака“, но без да предостави доказателства за това. Той добави, че властите са в процес на възстановяване на захранването.

Кризата с електричеството през март тази година изостри икономическата криза в страната, като намали наполовина икономиката. Така във Венецуела, която е сред страните, богати на петрол, се появи недостиг на храни и лекарствата, което накара над 4 милиона венецуелци да напуснат страната.

След прекъсването на тока този понеделник властта отново потърси пропагандни обяснения за кризата. Според международни експерти обаче националната електроенергийна мрежа на Венецуела се срива заради продължилите с години неадекватни инвестиции и поддръжка, както и заради корумпирани и некомпетентни служители.

 

 

Тагове