Украйна: комунистическият и нацисткият режим са еднакво престъпни

Над 2000 паметника на Ленин бяха демонтирани в Украйна за година

 

По своята престъпна същност комунистическият и нацисткият режим са еднакви. Това е записано в решението на Конституционния съд на Украйна, с което се обявява, че Законът за декомунизацията от 2015 година съответства на конституцията на страната.

Законът за декомунизацията бе приет в Украйна през 2015 г. Той забранява използването на съветски символи и предвижда демонтиране на паметниците на комунистически дейци. С него също така се преименуват населени места, улици и метростанции, носещи имената на такива дейци. Законът е един от най-рестриктивните в Европа и налага до 5 години затвор за публично използване на символи на двата режима. Той засяга имената на 22 града и на 44 по-малки населени места в страната. Законът обаче не засяга паметниците, свързани с Втората световна война.

Само седмица след влизането в сила на този закон украинските депутати гласуваха промени, които смекчават някои забрани, като позволиха да има съветски символи в гробищни паркове, музейни сбирки, в библиотеките и произведенията на изкуството. Малко по-късно пък комунистическата партия в Украйна бе забранена със закон. Година след влизането в сила на закона бе отчетено, че в страната са били демонтирани над 2000 паметника на Ленин.

През 2017 г. Законът за декомунизацията беше оспорен пред Конституционния съд от опозицията в украинския парламент. Решението на съдиите, че той съответства на конституцията на страната, е окончателно.

 

Тагове